La crisi de recursos naturals sense precedents a qu猫 ens afrontem en aquests temps t茅 el seu an脿leg en una altra: la dels recursos humans; cada veda m茅s i m茅s persones se senten insatisfetes amb les seves vides, o per haver de fer en el dia a dia coses en qu猫 no creuen i que no els motiven, o per no poder fer el que de veritat els agrada, o pel fet de sentir-se incapaces de desenvolupar el seu potencial, i de trobar que no tenen cap motivaci贸 o inspiraci贸 per canviar la realitat que els envolta.

Per empitjorar les coses, en molts pa茂sos els sistemes d鈥檈ducaci贸 obligatoris allunyen les persones dels seus talents i potencial natural, i les obliguen a elegir entre les humanitats o les ci猫ncies, l鈥檈conomia o l鈥檈nginyeria, amb la qual cosa limiten la creativitat a les monodisciplines i als exercicis te貌rics. Aquest tipus d鈥檈ducaci贸 no solament NO alimenta el nostre esperit, sin贸 que ens deixa sense energia i mata la nostra passi贸. Com a resultat, moltes persones simplement opten per no participar, per abandonar els estudis i buscar-se la vida on sigui i on puguin. Tot i que hi ha pa茂sos que tampoc no es queden enrere, a Espanya, per exemple, el 26% dels joves abandonen l鈥檈scola abans d鈥檃cabar-la. (聽La mitjana europea de la taxa de deserci贸 escolar 茅s del 14%, Espanya ocupa el tercer lloc amb el 26%.)

La gent necessita condicions adequades per prosperar (com qualsevol altra esp猫cie) i 茅s en aquest sentit que l鈥檈ducaci贸 pot tenir un paper en el restabliment de les nostres passions i la nostra creativitat per fer front als reptes actuals. Durant anys, les escoles 鈥渁lternatives鈥 de Montessori i Steiner han creat ambients estimulants per a l鈥檃prenentatge, en qu猫 s鈥檃limenta l鈥檌ntel路lecte, el cor i l鈥檈sperit. Si es pregunta聽 a un nen quina classe de futur li agradaria, la resposta ser脿 invariablement una ut貌pica combinaci贸 d鈥檋armonia natural, tecnologia innovadora i relacions d鈥檃mor i pau. Si creem les condicions que li permetin fer cas de la seva intu茂ci贸 i seguir els seus somnis, no 茅s m茅s probable que el resultat final s鈥檃propi m茅s a aquesta realitat?

Educaci贸 per a la sostenibilitat i buit adolescent

Quant a l鈥檃prenentatge per salvar el planeta, l鈥檈ducaci贸 per a la sostenibilitat ha demostrat ser el m茅s 煤til en l鈥檈ducaci贸 prim脿ria. En les aules d鈥檃rreu del m贸n hi ha molts exemples sobre com s鈥檋an d鈥檃frontar problemes complexos com el canvi clim脿tic, el pensament sist猫mic i la integraci贸 cultural. Cada vegada s贸n m茅s populars els cursos sobre innovaci贸 social, esperit empresarial verd, responsabilitat social corporativa i sostenibilitat a les escoles de negocis i universitats. Fins aqu铆 tot b茅… Per貌, qu猫 passa amb els adolescents? Els 铆ndexs d鈥檃bandonament escolar i l鈥檌ncrement de l鈥檃tur entre els joves demostren clarament que hi ha alguna cosa que no funciona. Al mateix temps, els adolescents que estan a un pas de l鈥檈dat adulta estan buscant el seu lloc en el m贸n, ansiosos de sentir i comunicar-se, per la qual cosa les condicions s贸n favorables per a la creaci贸 d鈥檜n tipus d鈥檈ducaci贸 diferent per a ells.

Els viatges d鈥檃prenentatge per a la sostenibilitat que ofereixen experi猫ncies de transformaci贸 en la naturalesa s贸n una manera d鈥檕mplir aquest buit. El desenvolupament d鈥檜na comprensi贸 m茅s profunda del poder de transformaci贸 del m贸n natural 茅s un gran recurs per als educadors, sobretot per als que tracten amb una generaci贸 les vides de la qual s贸n cada vegada m茅s virtuals. Richard Louv, defensor del moviment No Child Left Inside als Estats Unitats, afirma que el futur pertanyer脿 als nature smart (persones amb intel路lig猫ncia naturalista), als que s脿piguen combinar all貌 que 茅s virtual amb el que 茅s real: com m茅s tecnologia sofisticada incorporem, m茅s naturalesa necessitem.

El di脿leg intergeneracional 茅s un altre dels grans recursos per als adolescents; Youth and Elders 茅s un innovador exemple respecte d鈥檃ix貌, un projecte que combina conversacions en l铆nia amb un viatge d鈥檜na setmana en un veler pel mar B脿ltic per explorar la maduresa cultural i la gesti贸 del planeta. Per a un enfocament a m茅s llarg termini, la Brooklyn Free School 茅s un altre exemple estimulant. Aqu铆 els estudiants assumeixen la responsabilitat de la seva pr貌pia educaci贸, per mitj脿 d鈥檜n proc茅s democr脿tic en qu猫 tots els grups d鈥檈dat participen en el disseny del pla d鈥檈studis i el funcionament de la comunitat escolar. Una altra experi猫ncia innovadora, creada i posada en marxa a Espanya, 茅s Avalon Sustainability School, un projecte orientat a joves de 13 a 19 anys, amb immersi贸 en angl猫s, que genera entorns d鈥檃prenentatge en qu猫 els participants modelen el seu propi aprenentatge a trav茅s d鈥檃ventures a l鈥檃ire lliure, la vida comunit脿ria, el coneixement representacional (art en la naturalesa, dansa, arc, m煤sica), coneixement proposicional (debats, jocs, reflexions) i coneixement pr脿ctic (construcci贸 ecol貌gica, forestaci贸, empreses socials); els joves, al final del programa, viuen una de les experi猫ncies m茅s poderoses que hi ha per a aquest tipus de viv猫ncies: l鈥overnight sol, un exercici en qu猫 passen 24 hores a soles amb la naturalesa. (Aquesta experi猫ncia i d鈥檃ltres estan inspirades en el moviment deep ecology (ecologia profunda), en qu猫 l鈥檈xperi猫ncia condueix al q眉estionament, el coneixement i el comprom铆s profund.)

I per als que vulguin convertir-se en agents de canvi, Knowmads a Holanda i Kaos Pilots a Dinamarca s贸n dos exemples fant脿stics en qu猫 les fronteres entre l鈥檈scola i els negocis es dilueixen. All铆 els estudiants aprenen a trav茅s de la generaci贸 de solucions per als desafiaments que planteja la sostenibilitat en la vida real, l鈥檕ferta de serveis de consultoria a diferents clients i l鈥檃utogesti贸 de la plataforma de l鈥檈scola de negocis. Molts d鈥檈lls despr茅s de graduar-se estableixen les seves pr貌pies empreses socials.

El got mig ple

Mirant les coses amb un enfocament positiu, explorar els programes d鈥檃prenentatge actiu transformadors que hi ha al voltant del globus 茅s un exercici veritablement inspirador a la vegada que reconfortant, i recordar la nostra incre茂ble capacitat per repensar formes de veure i fer les coses, tan necess脿ries en aquests temps de canvis accelerats i l铆mits de recursos naturals… i humans.

Sigui quina sigui la crisi en qu猫 ens trobem, l鈥檕portunitat i la bona not铆cia 茅s que hi ha una nova xarxa d鈥檌nnovadors, educadors i organitzacions que ofereixen experi猫ncies d鈥檃prenentatge estimulants i alliberadores, i 茅s la millor preparaci贸 per a la gran transici贸 que se鈥檔s acosta.

Heloise Buckland
Professora i investigadora d鈥橢SADE
Cofundadora de Barcelonya
www.barcelonya.com

Deja una respuesta

Tu direcci贸n de correo electr贸nico no ser谩 publicada. Los campos obligatorios est谩n marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende c贸mo se procesan los datos de tus comentarios.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/kuarahyp/barcelonya.com/wp-includes/functions.php on line 4755